8.10.2013

Kilolara Bu Şekilde Veda Edin


Kilolarımızdan çok kısa süre de kurtulabilmek için yaptğımız yanlış diyetler kilo vermeyi başarsak bile kurtulunan kiloların çok kısa zamanda geri dönmesini sağlamaktadır.

Sağlıklı kilo verebilmek besinlerin gün içinde 6 öğüne paylaştırılarak tüketilmesiyle başarılabilir, 3 saatten fazla aç kalınmaması gerekmekte , her gün en az 2-2.5 litre su içilmesi, yemeklerin çiğnenerek yavaş yenmesi, her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketilmesi, günlük küçük aktivitelerin çoğaltılması ve akşam yemeklerinin geç saatte yenilmemesi öneriliyor.


Hızlı Kilo Vermek Niyetiyle Yanlış Diyetler Uyguluyoruz

Memorial Antalya Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümünden Diyetisyen Berna Ertuğ, yaptığı yazılı açıklamada, bahar güneşinin sıcaklığını hissettirmesiyle kazak ve kabanların yerini alan ince kıyafetlerin, kış boyu alınan fazla kiloları ortaya çıkardığını belirterek aynanın karşısına geçildiğinde görülen birkaç fazla kilonun rahtsızlık verdiğini bu durumun kişiyi umutsuzluğa itip, yanlış yönlendirilmesine izin vermemesini isteyen Ertuğ, kısa sürede , hızlı kilo vermek için yapılan yanlış diyetlerin, verilen kiloların tekrar ve çok kısa zamanda geri alınmasına neden olduğunu açıkladı.

Kilo vermek isteyenlerin öncesinde metabolizmalarını hızlandırması gerektiğini söyleyen Ertuğ, 3 ana 3 ara öğün kuralına sadık kalarak, gün boyunca besinlerin 6 öğüne paylaştırarak tüketilmesinin gerekliliğini vurguladı. Kan şekerinin dengelenmesini sağlamak için 3 saatten fazla aç kalınmaması gerektiğine önemle değinen Ertuğ, "Bu sayede gün içinde tetiklenen tatlı krizlerini bastırmak ve tek bir öğünde çok fazla yemek yeme isteğinden kurtulmak kolaylaşacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

Doğru besin gruplarını, doğru miktarlarda tüketmek bunun yanında kilo verirken sağlıklı kalabilmek için 4 yapraklı yonca modelini tavsiye eden Ertuğ, yaprakların süt ve ürünleri (süt, yoğurt, ayran, cacık), et-kuru baklagiller-yumurta-peynir, ekmek-tahıl (ekmek, makarna, pilav, çorba) ve meyve sebze gibi besin gruplarını temsil ettiğini belirterek 4 yapraklı yonca modelini açıkladı. Yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra tokluk hissinin oluştuğunu vurgulayan Ertuğu, "Yemek çiğnenmeden, hızlı bir şekilde yutularak yendiğinde gereğinden fazla yemek kaçınılmazdır. Bu nedenle yavaş yemeye özen gösterilmeli, yemek sırasında lokmalar arasında sık sık aralar verilmelidir" önerisinde bulundu.


Susamadan Su İçmeliyiz
Su içmenin önemini belirten Ertuğ susamayı beklemeden su içilmesi gerektiğini vurguladı ve , yediklerimizin vücut tarafından doğru şekilde sindirilebilmesi, metabolizma hızının yavaşlamaması, atıkların vücuttan atılması ve vücut ısısının dengelenmesi için eğer özel bir sağlık problem yok ise, günde en az 2-2.5 litre (10-12 su bardağı) su içilmesi gerektiğini belirtti.

Akşam geç yenen yemek, geç saatlerde muhabbetler esnasında yada televizyon karşısında yenen atıştırmalıkların kilo vermeye engel olduğuna dikkati çeken Ertuğ, sağlıklı bir şekilde atıştırmak için enerjisi düşük olan ve bol lif içeren domates, salatalık, havuç gibi besinler sinirimi daha kolay ve sağlıklı tercihlerin yapılması gerektiğini kaydetti.Gün içinde yapılacak küçük aktivitelerin bile enerjik kalınmasına faydalı olacağını ifade eden Ertuğ, merdivenin kullanılabilecek yerlerde merdivenin tercih edilmesinin bile vücut şekline olumlu olarak yansıyacağını belirtti.


Kilo Vermek İçin Acele Edilmemeli

Kilolardan kurtulabilmek için aceleci davranmanın vücudu olumsuz etkilediğini belirten eden Ertuğ, uzun dönemlerde alınan kiloları, birkaç haftada vermeye çalışmanın yapılabilecek en büyük hatalardan biri olduğunu vurguladı. Kilo vermeye diyetisyen kontrolünde başlamanın , sağlıklı bir şekilde kilo vermek için çok önemli olduğuna değinen Ertuğ, öncelikle metabolizma hızının oksijen tüketimi yöntemiyle ölçülmesi, detaylı bir şekilde vücut analizi yapılması, kişinin genel sağlık durumunun kontrol edilmesi , yaşam şeklinin ve diğer tüm özelliklerinin incelenerek, diyetisyen tarafından önerilen sağlıklı bir beslenme programının uygulanması gerektiğini belirtti.

0 comments:

Yorum Gönder