8.09.2013

Yoga, doğumları kolaylaştırmak amacıyla sıkça başvurulan, hem anne hem de bebek açısından son derece yararlı bir yöntem.
Yaşanan her gebelik ve her doğum kadının kendi gücünü ve esnekliğini keşfedebildiği bir fırsattır.

Hamilelik süresince kadın vücudunda yaşanan fiziksel, hormonal ve psikolojik birçok değişikliği gözlemleme fırsatı bulur. Yoga Uzmanı Dr. Neslihan İskit, hamilelik süresince yapılan Hamilelik Yogası programının faydalarını anlattı:

"Bebeğin ana rahminde büyümeye başlamasıyla rahim de büyür ve ağırlığı artar. Buna bağlı olarak annenin vücut ağırlık merkezi değişir. Bu durum omurganın doğal yapısını bozar, bel omurlarında ve bacaklarda ağrılara neden olur. Hormonal değişiklikler göğüslerde ve birçok eklemde daha önce hissedilmeyen bazı rahatsızlıklar yaratır. Uzun süre fiziksel aktivitelerdeki kısıtlanmalar ve hamileliğe bağlı değişen hormon yapısı kadının psikolojik dengesi üzerinde önemli değişimlere neden olur.

Bütün bu değişim sürecini sıkıntılar ve zaman zaman da mutsuzluklarla geçirmek yerine, hamileliğin her anının keyfini çıkarmak için yoga denenmelidir. Yoga, bedenin, zihnin ve ruhun birleşmesi anlamına gelir. İyi bir hamilelik dönemi geçirmemiz için bize ait bu üçlünün tam bir uyum içinde çalışması gerekir’’.


Doğru Nefes Almayı Öğrenin

Hamilelik Yogası'nda bedene en uygun şekilde hazırlanmış temel duruş biçimleri,anne olmaya en rahat sekilde hazırlarken,doğumu da huzurlu bir şekilde yapmaniz için hazırlar. Uygulanan nefes egzersizleri sayesinde doğru nefes alıp vermeyi öğrenerek akciğer kapasitenizi artırıp daha çok oksijen almanızı sağlar. Yoga, vücudumuzu fiziksel olarak güçlendirmenin yanında eskisi nazaran her şeye alınan, çabuk kırılabilen ve en küçük engel pes etmeyi kabul ediş duygularımızdan kurtulup daha güçlü bir kişiliğe sahip olmamızı destekler..

Hamilelik boyunca düzenli şekilde yapılan yoga programı ile kadın fiziksel kondisyonunu korur. Duruş bozuklukları olan beden daha iyi durumda gözlenir.Solunum ve dolaşım sistemi güçlendirilir. Bulantılar sıfır denecek kadar azaltılır. Karın kaslarının ve omurgadaki değişikliklerin yeniden yapılandırılması sayesinde çok daha kolay bir doğum sağlanmış olur.

Doğum, hayatta yaşanabilecek en önemli değişimlerden biridir. Bir bebek dünyaya gelirken , aynı anda bir anne, bir baba ve bir aile doğmuş olur. İyi birer ebeveyn olabilmek için başkalarını gözlemleyebilir, uyguladıkları teknikleri öğrenebilirsiniz ama her çocuk ve her doğum birbirinden çok farklıdır ve tektir. Mutlu bir hamilelik geçirmek ve seçimleri bilinçli yapabilmek, bilinçli birer anne baba olmanız için yoga yapmalı, düşüncelerinizi ve sezgilerinizi seffaflaştırmalısınız.


Yoga İle Doğumu Kolaylaştırın

Hamileliğiniz süresince düzenli şekilde yapılan yoga programı vücutta meydana gelen ödemi (el ve ayaklardaki şişmeler) ve son aylarda çok sıkça hissedilen krampları azaltır. Karın kasları güçlenir ve masaj etkisi ile bağırsak hareketleri rahatlatılır bu durumda iştahınızı kontrol altında tutabilirsiniz. Yoga, yaşam enerjinizin yükselmesini sağlayarak daha sakin ve daha konsantre olmanızı sağlar. Yaşanılan mide bulantısını, sabah bulantılarını ve ruh durumunuzdaki değişiklikleri yoga nefesleri kontrol altına alır. Doğum kanalındaki gerginliğini rahatlatarak doğumun daha kolay ve hızlı olmasına yardımcı olur.

Hamilelik yogasını, bebeğin anne rahmine düştüğü andan itibaren başlayıp doğumdan sonraki 3. aya kadar devam ettirmeniz istenilen sonuca ulaşmanızı sağlar. Bundan dolayıdır ki iyi bir hamilelik geçirmek ve bebek dünyaya geldikten sonraki ilk 3 ay çok önemlidir. Bu dönemde olabildiğince huzurlu olmak ve bu huzuru bebeğe yansıtmak onun bütün hayatını etkileyen en temel unsurlardan biridir. Sizinle aynı duyguları yaşayan kadınlarla zaman geçirmek, bu döneminde duygularınızı bilen kadınlarla paylaşmak yoganın başka bir faydasıdır. Zaman zaman kollarınızı karnınıza dolayıp bebeğinizle şarkı söylemenin keyfini çıkarmalısınız."

0 comments:

Yorum Gönder