6.04.2013



Yorgunluğa karşı beslenme tüyoları

Bahar geliyor ve yorgunluğumuz beslenme alışkanlıklarımıza göre artmaya başladı...Beslenme alışkanlıklarımızda küçük değişiklikler yaparak  bahar yorgunluklarını üzerimizden atabiliriz....

Havaların ısınmasıyla, 'bahar yorgunluğu' şikayetleri yaşayanlarda hızla artış başladı. Medical Park Göztepe Hastane Kompleksi beslenme ve diyet uzmanı Gizem Keservuran, bahar yorgunlugundan daha az etkilenerek baharı rahat geçirebilmemiz için yapılması gerekenleri   anlattı  "Sağlıklı uyku, sizi ertesi güne hazırlayan en önemli adımdır. O yüzden baharda beslenme reçetemize geceden başlamak uygun olacaktır. Akşam yemeğinden 1.5 saat sonra bir poşet rezene çayınızı demleyip için. Hem sindirime yardımcı olur, hem de gaz, şişkinlik ve hazımsızlık şikayetlerinizi önler. Yatmadan yarım saat önceyse mutlaka bir bardak melisa ya da papatya çayı için. Bu bitkiler, daha rahat uyumanızı sağlar." 

Güne kahvaltıyla başlayın: Tam buğday ekmeği ve beyaz peynirle küçük boyutlarda hazırlanacak sandviç lezzetli bir tercih olabilir. Bunun yanı sıra 10 adet kavrulmamış taze badem, 1 ince dilim ananas, 1 bardak süt iş yaşantısının ıçerisinde yer alan bireyler için pratik bir seçenek olabilir. Bademin önerilmesinin sebebi  içeriğindeki yağın yüzde 70'i tekli doymamış yağ asitlerinden oluşuyor olmasıdır....

Sakın susuz kalmayın: Kuzey Amerika Uluslararası Sıvı Tüketimi ve Sağlık Konferansı tarfından yapılan açıklamada; bedenimizin sağlıklı olabilmesi için erkeklerin günde 3.2 litre, kadınlarınsa 2.2 litre su içmesi gerekiyor.Mevsim değişikliklerinde yaşanabilecek  enfeksiyonlardan korunmak için  bağışıklık sistemini güçlendirmek önemli rol taşıyor... Bağışıklık sisteminin büyük bölümünü bağırsaklar oluşturuyor ve güçlendirme bu bölgeden başlanmalıdır... 

Bakterilere karşı yulaflı kalkan: Yararlı bakteriler bakımından oldukça zengin olan yogurt yüksek kalsiyum bakımından da  kilo kontrolunde onemli rol oynar.Dikkat etmemiz gereken son kullanım tarıhidir bunun yanında içerisindeki katkı maddelerinin en az olduğu yoğurdu tercih etmek en sağlıklı tercih olacaktır. 

Yulaf ezmesi, sağlıklı ve müthiş bir lif kaynağıdır.Vücudun enfeksiyonlara karşı verdiği savaşa destek vererek bagısıklık sistemini destekleyen  beta glukanlar yulaf ezmesinde bol miktarda bulunmaktadır..

Ananas enerji kaynağı: İçerdiği bromelain enzimiyle  sindirim kolaylaştıran,iltihaplanmayı önemli düzeyde önleyici özelliğe sahiptir, Manganez bakımından zengindir. Manganez 'süpreoksit dismutaz' olarak adlandırılan anti-oksidan enziminin harekete geçirilmesini sağlayarak sindirimi rahatlatır ve yüksek anti-oksidan içeriğiyle hücrelerimizi yapılandırır...Bundan dolayıdır ki her hangi bir öğünde tüketeceğimiz 1-2 orta boy dilim ananasın bu duruma cok fazla katkısı olacaktır...

Yeşil mercimeği ihmal etmeyin: Kurubakliyatların en önemlisi olarak bilinen yeşil mercimeği haftada en az dört kez tüketmemiz önerilmektedir. Ara öğünlerde ise  kan şekerini dengelemek ve  uyku halinden kurtulabilmek için tüketilecek 3-4 adet siyah erik kurusu veya 2-3 adet kuru hurmanın kendimizi iyi hissetmemize yararlı olacaktır.

Anti-oksidanları unutmayın: E vitamininden  yararlanmak  için tam buğday unundan yapılacak ekmek, selenyum için ise balık eti ve beyaz lahana tüketimi, A vitamininden yararlanabilmek  içinse tercihin  kabak tatlısından yana kullanılması gerekir. Sıralanan bu iki vitamin ve bir mineral anti-oksidanların en başında gelmektedir. Sağlıklı bir vücut ve yaşam için anti-oksidanlar vazgeçilmezdir.

0 comments:

Yorum Gönder