6.04.2013


Neden adet ağrısı çekeriz

Adet ağrıları kadınların  %30 - %80'inde görülmektedir.

Her ayın belli tarihlerinde 3- 7 gün arasında değişebilen  işgücü kaybına ve yaşam kalitesinin değişikliğine sebep olan adet ağrıları; başka bir  adıyla Premenstrual Sendrom, kadınların çoğunun ortak problemi. Bedene ve psikolojik olarak sıkıntı yaşatan  PMS'nin 150 farklı çeşidi bulunuyor.

Premenstrual Sendrom, kadınlarda adetin  ikinci yarısında fiziksel  ve değişen davranış şekilleriyle kendini gösteren, hafif ve orta şiddette ağrılara verilen isimdir. Adet ağrıları kadınların hem özel ilişkilerinde hem de iş haytlarını ciddi sekilde etkilemektedir.Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Operatör Dr. Mete Bostancı, kadınların yaşam kalitelerini cok ciddi şekilde etkileyen  bu hastalıkla ilgili en çok merak edilenleri anlattı.

Op. Dr. Mete Bostancı, PMS'nin sıklığı ile ilgili farklı çalışmalar olmasına rağmen, bu sendromun genellikle adet gören kadınların %30 - %80'inde görüldüğünü belirtti. Başlangıç yaşı 26 olan sendromdan, doğum yapmamış kadınların daha fazla etkilendiklerini de sözlerine ekledi.

Kilo Artışı Hissi ve Ciltte Sivilcelenme Meydana Gelebilir

PMS'nin çok sayıda fiziksel ve ruhsal şikayetlere  de yol sebep olduğunu belirten Op. Dr. Mete Bostancı, en çok  karşılaşılan şikâyetlerin karında şişkinlik, göğüslerde gerginlik ve baş ağrısı olduğunu ekledi. Op. Dr. Mete Bostancı "Ayrıca, kilo artışı hissi, sıvı tutulumu, iştahta artış, ciltte sivilcelerin ortaya çıkması gibi değişiklikler ile barsak hareketlerinde de değişimler görülebiliyor. Psikolojik şikâyetler ise halsizlikten duyarlılık artışına, gerginlikten anksiyeteye, kadar farklılık gösterebiliyor" dedi.

PMS'nin çok daha şiddetli  yaşanan  formunun ise, Premenstrual Disforik Hastalık (PMDD) olarak isimlendiridiğini söyleyen  Op. Dr. Mete Bostancı, PMDD gibi ciddi semptomların ise 18 - 48 yaşlar arasında ve kadınların %3 – %8'inde görüldüğünü sözlerine ekledi.

Tedavisi için  karbonhidrat tüketimini artıran ve düşük yağlı vejetaryen diyetlerin, günlük kalsiyum alımı, B6 kullanımının denenebildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mete Bostancı; "Hastaları genel sağlık nedenleri de düşünülerek, haftada 2 - 3 kez egzersiz yapmaları konusunda uyarıyoruz. 

İlaç tedavileri ise hastanın şikayetlerine göre değişiyor. İdrar söktürücüler düşük dozlarda ve potasyum tutucu nitelikte seçiliyor. Hastaların öyküsünde psikiyatrik bozukluklar varsa psikoterapi de tedavi yöntemi olarak denenebiliyor. Ancak PMS için en etkili tedavi, depresyonu önleyen antidepresan ilaçlarla gerçekleşiyor" dedi.

0 comments:

Yorum Gönder